HTML σημαίνει Hypertext Markup Language όπου στα ελληνικά μεταφράζεται Γλώσσα Σήμανσης Υπερκειμένου και είναι η βασική γλώσσα δόμηση σελίδων του World Wide Web (ή απλά ιστού: Web)

• Δεν θεωρείται ως μία γλώσσα προγραμματισμού. Χρησιμοποιείται για να σημαίνει ένα τμήμα κειμένου και να το κάνει να εμφανίζεται καλύτερα. Επιτρέπει την ενσωμάτωση ήχου και εικόνων στις web σελίδες. Αρχικά είχε κατασκευασθεί με σκοπό μόνο την μορφοποίηση κειμένου, αλλά μεγάλωσε και ενσωμάτωσε σχεδιαστικές τεχνικές κ.α.

• Η HTML χρησιμοποιεί ένα αριθμό από tags (στοιχεία) για την μορφοποίηση κειμένου, για την δημιουργία συνδέσμων (links) μετάβασης ανάμεσα των σελίδα, για την εισαγωγή εικόνων, ήχου κ.α. Όταν ένας Web Browser ανοίγει ένα αρχείο HTML τα στοιχεία (tags) μεταφράζονται σε κατάλληλα χαρακτηριστικά με αποτελέσματα στην εμφάνιση και στην λειτουργικότητα της συγκεκριμένης σελίδας.

Εκδόσεις – Ιστορία HTML : 

• Το 1990 ο Tim Berners-Lee από το Cern, το εργαστήριο φυσικής της Γενεύης, δημιούργησε ένα νέο πρωτόκολλο με το οποίο θα μπορούσαν να μεταφέρονται κάθε είδος αρχείων και αντικειμένων μέσα από το Internet. Το πρωτόκολλο αυτό ονομάστηκε HTTP (HyperText Transfer Protocol) και σηματοδότησε την αρχή του WWW όπως το ξέρουμε σήμερα. Οι σελίδες που ήταν η βάση του WWW ήτας γραμμένες στην πρώτη έκδοση της γλώσσα HTML.

• Το 1994 αναπτύσσεται το πρότυπο HTML 2.0 από ένα διεθνή οργανισμό (Internet Engineering Task Forse). H επόμενη έκδοση η 3.0 δεν έγινε αποδεκτή από τις Microsoft και Netscape οπότε γρήγορα αντικαταστάθηκε από την έκδοση 3.2 (1996). Η τελευταία περιελάμβανε πολλές από τις σημάνσεις (tags) που είχαν εισάγει οι δύο εταιρίες. Η έκδοση 4.0 παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 1997. Και η τωρινή έκδοση είναι η 5.0 η οποία παρουσιάστηκε το 2010.

• Την εξέλιξη της HTML την επιβλέπει το W3C (World Wide Web Consortium).

Ακολουθεί και το σχετικό βίντεο με την παρουσίαση :

Επόμενο
Επόμενο άρθρο.
Προηγούμενο
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ στα σχόλια σας να γράφεται με ελληνικούς χαρακτήρες και όχι υβριστικές εκφράσεις! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 
Scroll to Top